Începând din data de 15 martie 2023, meniurile restaurantelor din Romania trebuie să conțină detalii despre ingrediente, inclusiv cantitățile de sare și zahăr, plus valorile nutriționale ale preparatelor si E-urile
Obligația afișării acestor informații este reglementată de Ordinul 201/2022 al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Inițial, Ordinul trebuia să intre în vigoare pe 20 decembrie 2022, dar s-a decis amânarea până la data de 15 martie 2023 în urma consultărilor cu structurile din HoReCa, pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se pregătească cu toate informațiile pe care aceștia trebuie să le afișeze în meniuri.
„Ordinul nr. 201/2022 al Președintelui ANPC conține elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor, căci, dacă în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011 există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică. În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”.
Deținătorii de afaceri din industria HoReCa vor trebui să prezinte detaliat toate ingredientele folosite în procesul de preparare, cantitatea acestora, alergenii și valorile nutriționale. Totodată, trebuie să fie precizată cantitatea de sare, zahăr, grăsimi și tipul cărnii folosite.
Informațiile trebuie să fie afișate într-un loc vizibil și ușor accesibil clientului, pe un panou sau pe meniu și să nu fie ascunse de alte materiale.
Potrivit ANPC, prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.
Președintele ANPC: „Avem nevoie de aceste informații“
Horia Constantinescu, președintele ANPC, cel care a avut această inițiativă, a făcut o serie de precizări pentru Agerpres: „Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru”.