marți, 15 octombrie 2024 14:09
Acasă Noutăți Voucherele de vacanță pentru sectorul privat, suportate din bugetul de stat

Voucherele de vacanță pentru sectorul privat, suportate din bugetul de stat

0
Voucherele de vacanță pentru sectorul privat, suportate din bugetul de stat

Un nou proiect legislativ, inițiat de partidele din actuala coaliție de guvernare, propune acordarea de vouchere de vacanță suportate de la bugetul de stat pentru angajații cu contract individual de munca din sectorul privat.

Acordarea voucherelor de vacanță  în mediul privat este in prezent opțională, la discreția angajatorului, care le suportă integral. Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către angajatorii privați reprezintă contravaloarea a maximum 6 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Actuala coaliție de guvernare consideră că suportarea de la bugetul de stat a voucherelor va avea un impact pozitiv atât asupra salariaților din mediul privat, cât și asupra produsului intern brut al României, prin revitalizarea turismului și a industriilor conexe.

Prin urmare, proiectul prevede că începând cu data de 1 ianuarie 2024, pe lângă instituțiile publice, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare în cuantum de 1.450 Iei pentru fiecare salariat.

Efortul bugetar calculat pentru acordarea de vouchere de vacanță salariaților din sectorul privat este de aproximativ 6,09 miliarde lei, dar inițiatorii susțin că 60% – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit.


Măsura legislativă


Articolul care vine in completarea Ordonanței de urgență nr. 8 din 18 februarie 2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, privind modalitatea de finanțare a voucherelor de vacanță:
 Art. 12 (1) În vederea acordării voucherelor de vacanță, angajatorii, alții decât instituțiile publice, (…) depun anual, până la data de 31 ianuarie, lista salariaților, la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social.

(2) Indiferent de numărul contractelor individuale de muncă pe care le are în derulare, un angajat poate alege un singur angajator de la care urmează să primească voucherele de vacanță.

(3) Angajații au obligația să depună o declarație pe proprie răspundere la fiecare dintre angajatori, prin care își exprimă opțiunea potrivit alin. (2).

(4) Angajatorii își asumă răspunderea pentru corectitudinea și veridicitatea datelor, prezentând la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social, lista prevăzută la alin. (1), însoțită de declarațiile pe proprie răspundere ale angajaților.

(5) Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat.

(6) Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, prin Hotărâre de Guvern, într-un termen de maxim 30 de zile din momentul în care prezenta lege va fi promulgată de Președintele României.

(7) În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

Pentru a intra în vigoare, proiectul, al cărei termen de aplicare este prevăzut drept 1 ianuarie 2024, trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului. 


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner