În România, există mai multe modalități de a reclama un funcționar public. Cea mai simplă modalitate este să adresezi o plângere la instituția în care lucrează funcționarul public.
Această plângere poate fi depusă în scris sau în format electronic, și trebuie să conțină următoarele informații:
- Numele și prenumele funcționarului public reclamat;
- Denumirea instituției în care funcționează;
- Descrierea faptei reclamate;
- Data și ora la care a avut loc fapta;
- Semnătura persoanei care depune plângerea.
Plângerea va fi analizată de instituția în care funcționează funcționarul public reclamat, iar în cazul în care se va constata că a fost săvârșită o abatere de serviciu, funcționarul public va fi sancționat în conformitate cu legislația în vigoare.
O altă modalitate de a reclama un funcționar public este să adresezi o plângere la Agenția Națională de Integritate (ANI). ANI este o instituție independentă, care are ca atribuții prevenirea și combaterea corupției în sectorul public. Plângerea la ANI poate fi depusă în scris sau în format electronic, și trebuie să conțină următoarele informații:
- Numele și prenumele funcționarului public reclamat;
- Denumirea instituției în care funcționează;
- Descrierea faptei reclamate;
- Datele și probele care să susțină plângerea.
ANI va analiza plângerea și, în cazul în care se va constata că a fost săvârșită o faptă de corupție, va dispune măsurile legale care se impun.
De asemenea, se poate reclama un funcționar public și la organele de urmărire penală sau la instanța de judecată. În acest caz, trebuie să se depună o plângere penală, care va fi analizată de organele competente.
Iată câteva exemple de fapte pentru care se poate reclama un funcționar public:
- Solicitări de șpagă;
- Abuzul de funcție;
- Nerespectarea termenelor legale;
- Negarea accesului la informații de interes public;
- Discriminare pe criterii de rasă, religie, sex, etc.
Este important să se știe că reclamațiile împotriva funcționarilor publici pot fi depuse și de către persoanele fizice, și de către persoanele juridice.