marți, 18 martie 2025 08:43
Acasă Noutăți Sporuri pentru cei ce lucrează în administrația publică

Sporuri pentru cei ce lucrează în administrația publică

0
Sporuri pentru cei ce lucrează în administrația publică

Personalul din administraţia locală implicat în derularea proiectelor finanţate din fonduri europene va primi sporuri de până la 50%. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) menționează că valoarea acestora se majorează în funcție de performanță.

Potrivit precizărilor furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, majorarea indemnizațiilor lunare pentru personalul din administrația publică (ce participă în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene) se va stabili în funcție de numărul, tipul și valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unitățile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat pentru consultare Regulamentul – cadru în baza căruia se vor calcula majorările salariale aplicabile personalului din administrație implicat în derularea proiectelor finanțate din fonduri europene.

Sunt multe exemple de comunităţi din toată ţara – oraşe mari sau mici sau chiar comune – pe care investiţiile din fonduri europene le-au schimbat din temelii. Ori, fiecare astfel de schimbare are la bază proiecte pentru care se depune un efort uriaş din partea echipelor din instituţii. Sunt oameni care, cu priceperea şi cu ambiţia lor, au făcut posibile proiecte importante de infrastructură cu impact asupra condiţiilor de viaţă şi economiei. Am spus că vor exista criterii de performanţă care vor fundamenta procentul acestor majorări. Ei bine, ele sunt cuprinse în Regulamentul adoptat astăzi, fiind o modalitate clară prin care premiem doar reuşitele de impact, nu dăm sporuri fără un fundament”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Regulamentul-cadru contine reglementari tehnice privind:

  • condițiile de înființare a posturilor în afara organigramei pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile, inclusiv pentru proiectele aferente implementării Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
  • criteriile de acordare a procentului de majorare salarială pentru personalul cu funcția de bază în instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și în proiectele finanțate prin Mecanismul de redresare şi reziliență, proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect, după cum urmează:

a) până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%;

b) între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%;

c) între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%;

d) între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%;

e) peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.

  • criteriile pe baza cărora se majorează indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile și/sau fonduri externe rambursabile, precum și prin Mecanismul de redresare și reziliență cu până la 50%.

Regulamentul-cadru, construit pentru a promova performanța

Elementul de noutate îl reprezintă modificarea criteriilor pe baza cărora vor fi stimulați financiar preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale, astfel că, față de reglementarea anterioara care ținea seama numai de numărul de proiecte aflate în implementare, după aprobarea noului Regulament-cadru, procentul de majorare salarială a indemnizațiilor lunare va fi stabilit în funcție de numărul proiectelor, tipul și valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unitățile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar.

Astfel, conform noilor criterii, majorarea salarială va ține seama de numărul de proiecte de la 1 până la 5 și de valoarea cumulată a acestora până la 20.000.000 lei, diminuată cu 50% în situația în care un procent de peste 50% din valoarea cumulată a proiectelor aflate în implementare reprezintă proiecte care au ca obiect capacitatea administrativă a beneficiarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner