duminică, 16 iunie 2024 23:53
Acasă Noutăți România în Topul celor mai puternice ARMATE din lume în 2023

România în Topul celor mai puternice ARMATE din lume în 2023

0
România în Topul celor mai puternice ARMATE din lume în 2023

În fiecare an, portalul de specialitate Global FirePower efectuează un clasament al celor mai puternice armate din lume.

Cele mai puternice armate din lume în 2023

Armata României ocupă locul 47 în topul celor mai puternice forțe militare din lume, din cele 145 țări analizate.

În anul care tocmai s-a încheiat, România a ocupat poziția 38, din 140 țări, indicele țării noastre fiind astfel in scădere.

La realizarea clasamentului, Global FirePower folosește peste 50 de factori cu ajutorul cărora stabilește indexul de putere PowerIndex – PwrIndx al unei țări. Se evaluează astfel înzestrarea cu tehnică militară (forțe aeriene, terestre, navale), puterea financiară, produsul intern brut, capacitatea logistică, etc.

Indexul de putere se apropie de 0,0000 cu cât țara este considerată mai puternică din punct de vedere militar.

România are în prezent un index de 0,7735, fapt care ne arată că numeroasele scrisori de intenție semnate de oficialii români, cu privire la achiziția de tehnică militară, nu au fost luate in calcul.

Poziția ocupată de România nu ar trebui sa surprindă, având în vedere că pe parcursul anului 2022 au fost semnate doar două contracte, pe final de an: 32 F-16 Fighting Falcon din Norvegia si sistemele de drone Wathkeeper X.

Dacă ar trebui sa ne comparăm cu vecinii noștri, avem totuși si motive de mândrie: România își depășește toți vecinii in raportul Global FirePower ! Doar Ucraina se află pe poziție fruntașă, locul 15, în contextul războiului cu Rusia, început în februarie 2022. În urma noastră se află Ungaria (locul 54), Serbia (locul 58), Bulgaria (locul 59), iar pe locul 143 din 145 de țări îi găsim pe frații noștri de peste Prut, Republica Moldova.

În fruntea clasamentului se află, fără nici o surpriză, Statele Unite ale Americii, care ocupă prima poziție, urmate de Rusia, China, India si Marea Britanie.

Una din surprizele topului este Polonia (locul 20), care a reușit performanța uriașă de a depăși Germania (locul 25).

Într-un clasament european, România ocupă locul 10. Aici este interesantă Italia, care își menține locul 2, în fața Poloniei, Spaniei și Germaniei.

Raportul Global FirePower arată faptul ca Statele Unite ale Americii sunt cele mai puternice forțe aeriene, navale, fiind depășite de Rusia la capitolul forțelor mecanizate si blindate. În privința numărului de soldați, nici o armată din lume nu se compară cu cea a Chinei, cu o forță de muncă militară activă de 2 milioane militari.

Cele mai mari două bugete militare mondiale rămân în Statele Unite și China, cu 762 de miliarde de dolari, respectiv 230. Ambele state au înregistrat o creștere semnificativă în 2022, de 6,6 procente fiecare.

Cât de mare este Armata Română?

Revenind la Forțele Armate Române, acestea sunt formate din trei categorii de arme: Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale, aflate sub comanda Statului Major al Apărării, direct subordonat Ministerului Apărării Naționale. Potrivit datelor oficiale, Armata Română are în prezent 75.000 militari activi. Dintre aceștia, Forțele Terestre dețin un număr de 45.800, Forțele Aeriene și Navale – 6.800, restul de 8.800 având alte sarcini .

Acestora li se adaugă un număr de 57.000 de forțe paramilitare, în principal Jandarmerie. Forțele militare aflate în rezervă sunt estimate la 50.000 de persoane.

În prezent Armata Română trece printr-un proces de restructurare în trei stagii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner