Marcel Ciolacu, Premierul României, a venit ieri în Parlament pentru a prezenta pachetul de măsuri fiscale, a cărui formă finală a fost stabilită luni în ședința de Guvern. Pachetul a fost adoptat prin asumarea răspunderii Executivului în Parlament. Înainte de ședința de plen reunit și în timpul discursului premierului Marcel Ciolacu, opoziția a organizat un protest cu pancarte împotriva măsurilor dorite de coaliția PSD-PNL.

Principalele măsuri din proiectul de lege:

  • impozit de 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri ce nu depășesc 60.000 de euro; – impozit de 3% pentru microîntreprinderile care realizează venituri de peste 60.000 de euro; – impozit calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri pentru bănci și companii care realizează o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro;
  • impozit special pentru persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 de euro și mașini mai scumpe de 75.000 de euro;
  • voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 de lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 de lei;
  • diminuarea cu cel puțin 25% a funcțiilor de demnitate publică;
  • desființarea posturilor vacante;
  • desființarea funcției de șef birou; acordarea indemnizației de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 de lei brut;
  • limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 de lei.

Marcel Ciolacu a prezentat în plenul reunit pachetul de măsuri fiscal-bugetare adoptat prin asumarea răspunderii. Principalele declarații:

„Vin astăzi pentru a angaja răspunderea Guvernului pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară și să pună punct modului în care cei puternici se credeau de neatins. De astăzi s-a terminat cu dubla măsura, cu privilegiile la stat, cu excepțiile peste excepții din mediul privat și cu banii făcuți ușor din evaziune. M-am săturat să văd cum unii pot să-și plătească corect taxele și impozitele, în timp ce alții urlă din gură de șarpe că nu se poate. Măsurile au fost dezbătute îndelung. Nu sunt o simplă reacție la nevoiile de acum ale statului. Am avut un dialog public consistent. Azi îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri dar suntem abia la începutul unei reforme mai ample care înseamnă o reașezare a statului pe baze mai echitabile. Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu e cazul. Nu am susținut niciodată măsuri luate peste noapte. Nu cred în varianta de inventarea de noi biruri pentru mediul de afaceri corect. Măsuri dure trebuie luate acolo unde există fraudă, evaziune, risipă în cheltuielile statului. Foarte mulți mi-au sugerat că nu e acum momentul înaintea unui an electoral fără precedent, că ar fi mai bine să ascundem aceste măsuri sub preș și să luăm măsuri după alegeri. A face nu nimic nu este o opțiune pentru mine și guvernul României. Eu nu pot și nu vreau să las o țară fără opțiuni. De aceea nu am adoptat varianta comodă prin care să nu fac nimic. Astăzi se termină cu șmecheria, azi Guvernul își asumă răspunderea pentru că România nu se mai poate baza doar pe munca celor cinstiti iar pe ceilalți să nu îi deranjeze nimic. România nu mai poate accepta doar cei cu salarii mici să plătească taxe, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze. E clar pentru toată lumea că ce a fost până acum nu a funcționat. Cheltuielile cu personalul bugetar au explodat, în ultimii 10 ani au crescut de 260%, însă performanța și eficiența nu. Vom implementa un plan de reducere a risipei pentru aparatul de stat, vor fi limitate cheltuielile cu achizițiile, indemnizațiile vor fi plafonate, vom comasa și descentraliza o serie de instituții. Ca premier sunt obligat să pun interesele României mai presus decât al unor grupuri că fac profituri nu de miliarde, ci de doar sute de milioane. Pentru interesul României este să nu fie blocate fondurile europene, să aderăm la OECD. Dacă nu facem nimic ar înseamn să oprim dezvoltarea României și oprirea construcției de școli, autostră și spitale. Oamenii obișnuiți nu vor plăti nimic în plus. Vor fi impozitate luxul și viciile.”

Luni, în cadrul ședinței, premierul Marcel Ciolacu a declarat că măsurile fiscale „vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii fiscale și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile”.

După asumarea răspunderii, opoziția poate depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului în termen de trei zile. În cazul în care moțiunea este adoptată prin vot, proiectul de lege este respins, iar guvernul, demis. În schimb, dacă moțiunea este respinsă, proiectul se consideră adoptat. Rămâne de văzut ce va face opoziția, care a adunat cu această ocazie capital electoral maxim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.