
Senatul a adoptat în 13 martie 2023 un proiect legislativ prin care se interzice amplasarea sălilor de jocuri de noroc la mai puţin de 300 metri de unităţile de invăţământ, instituţiile de cultură, locurile de joacă, biserici, spitale, instituţii bancare, casele de amanet. De asemenea, se interzice amplasarea aparatelor de jocuri de noroc în baruri şi cafenele.
Cu toate acestea, proiectul prevede că jocurile de noroc pot fi organizate în cinematografe, săli de spectacole, săli de sport, case de cultură şi altele cu condiţia să fie asigurate cumulativ următoarele condiţii: acces separat pentru jucători, celelalte activităţi să nu fie deranjate în vreun fel şi accesul minorilor să fie total restricţionat.
Interzicerea „păcănelelor” în alte locuri decât sălile de jocuri, adică baruri sau cafenele
Proiectul legislativ adoptat de senatori interzice desfășurarea de jocuri de noroc prin mijloace de joc de tip slotmachine firmelor care nu au la sediile sociale sau secundare autorizate activități de jocuri de noroc și pariuri, clasa CAEN 9200, practic interzice astfel amplasarea așa-numitelor ”păcănele” în baruri sau cafenele.
Iniţiatorul actului normativ, deputat Diana Stoica – USR, a spus: „România e efectiv sufocată de jocurile de noroc: avem 4 aparate la mia delocuitori şi prea mulţi elevi care îşi petrec pauzele, uneori chiar zile întregi în aceste amplasamente. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încadrat dependenţa de jocurile de noroc în rândul bolilor mentale, mai ales că dependenţii au nevoie de acelaşi număr de ani ca tratament egal cu numărul anilor petrecuţi în sălile de jocuri de noroc. E cazul să facem curăţenie.(…) Am dorit instituirea unor zone de protecţie şi salutăm amendamentele adoptate astăzi prin care să nu se mai permită introducerea acestor maşini în barurile din mediul rural”.
Actul legislativ adoptat de Senat modifică o serie de prevederi anterioare și stabilește, în mod suplimentar, că spațiul de jocuri de noroc nu trebuie să fie situat în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali a unităților și instituțiilor de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spațiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, unor instituții de credit sau unor instituții financiare nebancare, unor așezăminte de cultură, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora.
Proiectul are și dispoziții tranzitorii în ceea ce privește respectarea distanței de 300 metri, aplicarea normelor fiind permisă încă 12 luni pentru operatorii care desfășoară deja activități autorizate la data intrării în vigoare a legii.
În decurs de doua săptămâni este al doilea proiect adoptat de senatori, care aduce restricții domeniului jocurilor de noroc. Anterior, senatorii au stabilit că reclamele audiovizuale pentru activităţile de jocuri de noroc vor fi interzise în intervalul orar 06:00-23:00, fiind interzisă și recomandarea jocurilor de noroc sau pariurilor sportive de către personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de deputați și promulgat de șeful statului.