duminică, 16 iunie 2024 23:48
Acasă Noutăți Moment RAR: Fotovoltaicele au produs mai multă energie în România decât centralele pe cărbune sau pe gaze

Moment RAR: Fotovoltaicele au produs mai multă energie în România decât centralele pe cărbune sau pe gaze

0
Moment RAR: Fotovoltaicele au produs mai multă energie în România decât centralele pe cărbune sau pe gaze

Duminică, 19.03.2023, o zi însorită de primăvară, în care am asistat la un moment foarte rar: panourile fotovoltaice au produs, în mijlocul zilei, mai multă energie decât centralele pe gaze sau cele pe cărbune, potrivit datelor în timp real de la Transelectrica.


În 19.03.2023, la jumătate zilei, producția instantanee a parcurilor fotovoltaice din România a depășit 800 MW, conform datelor Transelectrica. Este mai mult decât producția centralelor pe cărbune, care a scăzut ușor față de zilele trecute, și chiar mai mult decât a centralelor pe gaze, în condițiile în care cea mai mare unitate de acest fel, cea a Petrom de la Brazi, este în revizie programată.

Iată și graficul pus la dispoziție de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA:

Cu acest aport de 866 MW, parcurile fotovoltaice sunt, temporar, a treia sursă de generare de energie electrică a țării, după centralele hidro și după cele două unități nucleare de la Cernavodă. O situație rară, dacă nu o premieră, dar care ar putea deveni ceva obișnuit în zilele de vară, pe fondul proiectelor de mii de MW anunțați.

Este adevărat că momentul este unul în care consumul este mai mic, specific unei zile de week-end – în jur de 5.000 MW. La ora redactării acestei știri, România era exportator de energie electrică, cu 800-900 MW trimiși în rețelele vecine.

Potrivit datelor ANRE, puterea instalată în fotovoltaic este de circa 1.400 MW.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner