sâmbătă, 25 ianuarie 2025 19:08
Acasă Noutăți Fii pregătit pentru cutremur !

Fii pregătit pentru cutremur !

0
Fii pregătit pentru cutremur !
ADANA, TURKIYE - FEBRUARY 06: Personnel conduct search and rescue operations in Adana, Turkiye after 7.7 and 7.6 magnitude earthquakes hits Turkiye's Kahramanmaras, on February 06, 2023. Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) of Turkiye said the 7.7 magnitude quake struck at 4.17 a.m. (0117GMT) and was centered in the Pazarcik district and 7.6 magnitude quake struck in Elbistan district in the province of Kahramanmaras in the south of Turkiye. Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, and Kilis provinces are heavily affected by the earthquakes. Oguz Yeter / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM,Image: 754450249, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tragedia din Turcia, dezastrul care a lovit o țară întreagă și a impresionant întreg mapamondul

În aceste zile suntem martorii unei tragedii naționale ce a zguduit din temelii Turcia. Chiar dacă nu ne afectează direct, fiecare dintre noi se întreabă ce s-ar întâmpla dacă am trăi o situație similară.

O mare parte a oamenilor pe care ii cunoaștem spun deja clasicul ”Doamne-ferește!” și rămân pasivi, trec mai departe la rezolvarea micilor probleme cu care fiecare se confruntă în viață. În timp ce în acel moment există părinți disperați care își caută copiii printre dărâmături, oameni de toate vârstele care privesc neputincioși cum căminul lor se prăbușește, zile de disperare, haos, lipsuri…

Categoric este normal să te simți mic, neajutorat si neputincios în fața unei asemenea tragedii.  Dar ca să nu trăiești asemenea zile de disperare, durere si haos, sau pentru ca acestea sa fie cât mai puține, ai dreptul de a te implica. De a nu sta nepăsător.

Avem dreptul de a nu spune doar ”Doamne-ferește!”, putem să prevenim aceste momente. Să nu reacționăm doar în urma tragediei, ci să facem ceea ce trebuie pentru a o evita.

Pentru asta, este nevoie să cunoaștem foarte bine anumite aspecte legate de siguranța noastră și să le transmitem mai departe apropiaților, rudelor, copiilor noștri.

Iată o listă a lucrurilor pe care trebuie să le știm sau să le facem, pentru a elimina sau diminua pierderile provocate de un cutremur:

  1. Verificați in primul rând siguranța clădirii in care locuiți, fiți atenți la achizițiile imobiliare, consultați întotdeauna un inginer structurist înainte de semnarea contractului de cumpărare. Pentru aceasta, vă poate fi de ajutor lista pusa la dispoziție de Asociația Inginerilor Proiectanți de Structuri din Romania: https://www.aicps.ro/membrii.
  2. Verificați siguranța obiectelor din casă. Mobila grea trebuie ancorată în perete, iar alte obiecte care v-ar putea răni (tablouri, oglinzi, obiecte grele de pe dulap) trebuie puse în locuri de unde, dacă ar cădea, nu v-ar putea răni.
  3. Obligatoriu trebuie încheiată o asigurare obligatorie PAD si o asigurare opțională de risc.

Ce este PADPAD – Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – este primul pas în asigurarea locuinței. Asigurarea prin polița PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren.

  1. Se pot încheia asigurări de viată simple pentru adulții care au un rol important in veniturile familiei, oferta fiind diversificata in acest domeniu. Orice asigurare de viață simpla sau complementara trebuie comunicata si altor membrii ai familiei sau unei persoane apropiate. In astfel de situații este de preferat sa nu existe secrete.
  2. Păstrați-va documentele personale organizate, in siguranță, și faceți o copie sau un back-up online / cloud / dropbox, la care sa aibă acces si partenerul sau membrii importanți ai familiei. Într-un mod asemănător procedați si cu userele/linkurile/parolele importante sau alte informații legate de conturi de investiții/criptomonede/etc.
  3. Să aveți la îndemână un kit de urgență pentru 3 zile, care să conțină rezerve de apă, hrană, medicamente, bani, o lanterna, haine, pelerina ploaie sau alte resurse importante.
  4. Învață împreună cu membrii familiei tale comportamentul corect in caz de cutremur, eventual participați împreună la cursuri de prim ajutor. Stabilește împreună cu ei un plan de urmat în cazul unui cutremur. Cel mai bun plan este să vă vedeți într-un loc în care puteți ajunge toți pe jos, și care nu e probabil să fie afectat de cutremur, cum ar fi intrarea într-un parc. E important ca toți membrii familiei să știe despre acest loc de întâlnire.

De asemenea, pentru a preveni tragedii ca în Turcia, Inspectoratul pentru Situații de urgență ne oferă o listă cu reguli de comportament în timpul cutremurelor:

  1. Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur. 
  2. Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite. 
    ATENŢIE! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilației seismice este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc. 
  3. Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat. 
  4. Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic. 
  5. Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice. 
  6. Nu alergați în stradă. 
  7. Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. 
  8. Acordați prim ajutor persoanelor rănite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner