Facultatea de 2 ani revine în România! Unde poți activa cu acest tip de învățământ
Facultatea care durează doar doi ani revine în România, ca o soluție pentru criza de specialiști de pe piața muncii. Sub forma cursurilor de scurtă durată în învățământul universitar, soluțiile pot fi utile celor care doresc să obțină cât mai rapid o diploma, în baza căreia să se poată angaja.
Se pot organiza astfel de programe la orice facultate din România, cu excepția Facultăților de Medicină, Drept și Arhitectură. Cursurile vor dura doi ani, iar studenții vor trebui să adune toate cele 60 de credite și să facă practică pentru a promova facultatea. Un exemplu în acest sens este Universitatea Politehnică. Tinerii care vor urma cursurile de doi ani vor primi o diplomă de subinginer.
„Reînființăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solicitat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendința europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.
Rectorul Politehnicii, Mihnea Costoiu, a afirmat că această formă de învățământ „este mai mult decât o postliceală”, iar în timpul cursurilor acesta va putea dobândi noi cunoștințe cu care va putea concepe, precum și instrumente pentru a cunoaște când anume să intervină într-un echipament.
Potrivit noii legi a educației, tinerii pot continua cu studiile de licenţă standard şi după acest ciclu scurt, dar cu o singură condiţie: să treacă examenul de admitere de la facultatea aleasă.
Noua lege a educației este menită să reducă rata abandonului universitar, care este în creștere în România.
1 din 2 studenți renunță la studii în timpul licenței și peste 40% dintre masteranzi renunță la cursuri înainte să obțină o diplomă. Cu acest scop Ministerul Educației a anunțat şi burse mai mari cu 33 la sută pentru cei care studiază ştiinţele exacte.