luni, 17 iunie 2024 00:41
Acasă Noutăți Energia continuă să se ieftinească în România, prețul a coborât cu peste 50% față de anul trecut

Energia continuă să se ieftinească în România, prețul a coborât cu peste 50% față de anul trecut

0
Energia continuă să se ieftinească în România, prețul a coborât cu peste 50% față de anul trecut

Prețul mediu al pieței spot a continuat coborârea și în luna iunie, ajungând la 422,7 lei/MWh, conform datelor noastre – OPCOM nu a prezentat încă cifra – condițiile în care în luna mai, prețul mediu ponderat al PZU a fost de 430 de lei/MWh.

prețul mediu lunar rezultat din tranzacțiile de piața pentru ziua următoare (PZU) continuă să stea sub nivelul reglementat de 450 de lei/MWh, după ce a scăzut sub acest prag în premieră în luna mai. Prețul de 450 de lei/MWh este cel cu care marii producători de energie electrică vând energia către furnizori în cadrul mecanismului de achiziție centralizată impus de stat la finalul anului trecut.

Așadar, continuă tendința de ieftinire a energiei electrice din România.

Înainte de ieftinirea din luna iunie, a fost cea din mai, când prețul mediu ponderat a scăzut la 430 de lei/MWh, de la 470 de lei/MWh în luna precedentă. Iar atunci, în aprilie, prețul mediu ponderat a scăzut cu 12% față de cel din luna martie. Asta după ce, în martie, prețul a scăzut cu 21% față de cel de luna precedentă, iar în februarie prețul a fost cam la același nivel cu ianuarie. În prima lună a anului prețul mediu ponderat scăzuse cu aproape 47% față de ultima lună din 2022 și se întorsese aproape de nivelul de la finalul lui 2021.

Acum un an, în iunie 2022, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.138 de lei/MWh, deci, în iunie 2023 prețul a coborât la ceva mai mult de o treime față de nivelul de acum un an.

Prețurile spot sunt reduse pe fondul mai multot factori: consum relativ redus de energie electrică, suprapus cu o producție foarte mare în hidrocentrale și un aport semnificativ al regenerabilului “de import”, adică al fotovoltaicelor din Germania care au condus la week-enduri cu prețuri orare negative în România, în premieră, vara aceasta.

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria, lucru care în perioadă de criză energetică ne aduce și deservicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner