marți, 18 martie 2025 09:34
AcasăNoutățiDe unde vine denumirea de restaurant?

De unde vine denumirea de restaurant?

publicat în

spot_img

În anul 1765, un modest hangiu parizian pe nume Dossier Boulanger a deschis o casă de mese în Paris, care avea să schimbe pentru totdeauna felul în care ne bucurăm de mâncare. În fața localului său, a atârnat un semn enigmatic în latină: „Come ad me vos qui stomacho laboratis et ego restorabo vos.” Tradus, mesajul suna astfel: „Veniți la casa mea, bărbați cu stomacul obosit, și vă voi restaura.” Deși majoritatea parizienilor din acea perioadă nu cunoșteau latina, expresia lui Boulanger a captat atenția și inimile celor care au trecut pragul.

Cine ar fi crezut că dintr-o propoziție latină și un hangiu ingenios se va naște conceptul de „restaurant”? Da, ați auzit bine! Din acel moment, toate locurile unde se servește mâncare în toată lumea sunt cunoscute sub acest nume.

Dar povestea nu se oprește aici. Pe lângă bucatele delicioase ce au devenit faimoase în toată Franța, Boulanger și-a fermecat clienții cu deserturi divine, preparate de el însuși. Faima produselor sale de patiserie a fost atât de mare, încât astăzi, brutăriile din Franța poartă numele de „boulangerii” în onoarea lui.

Influența lui Boulanger s-a extins rapid, iar cei mai renumiți bucătari ai vremii, care până atunci lucrau doar pentru familii private, regi și miniștri, și-au deschis propriile afaceri sau au fost angajați de noul val de antreprenori cunoscuți drept „restauratori”. Nu a durat mult până când termenul de „restaurant” a traversat oceanul, ajungând în Statele Unite în 1794, adus de un refugiat francez de la Revoluția Franceză, Jean Baptiste Gilbert Paypalt. El a fondat primul restaurant franțuzesc din Statele Unite, numit Julien’s Restorator.

Dincolo de mâncărurile savuroase și deserturile delicioase, povestea lui Boulanger ne amintește de misiunea nobilă pe care o au cei care lucrează într-un restaurant: aceea de a reda spiritele, zâmbetele și sănătatea clienților. Fie că vorbim despre un bucătar talentat, un patiser pasionat, o chelneriță amabilă sau un barista dedicat, fiecare contribuie la bunăstarea și fericirea noastră.


Această misiune nu este limitată doar la industria ospitalității. Gândiți-vă la orice muncă pe care o faceți și întrebați-vă: ce restaurez? Pe cine ajut? Ce adaug la bunăstarea, fericirea și sănătatea altcuiva? Fie că sunteți paznic, îngrijitor, recepționer sau operator de telefonie, fiecare dintre noi are un rol esențial în societate.

Astfel, să ridicăm paharul în cinstea fiecărui bucătar, patiser, barista, chelneriță sau ospătar, care ne umple de bucurie cu delicatesele lor făcute cu dragoste și excelență. Să ne amintim de Dossier Boulanger și de contribuția sa la arta meselor și deserturilor, dar și de misiunea pe care o împărtășim cu toții: de a aduce un zâmbet și o stare de bine celor din jurul nostru.

ULTIMELE ȘTIRI

🔹 Întrebarea lunii de la BanipeCard.ro

🎧 Cum te odihnești eficient? Se întâmplă de multe ori să credem că pauzele ne...

ROenergie în cifre: Cum o cooperativă locală sprijină tranziția energetică

Cooperativa Europeană ROenergie demonstrează cum comunitățile locale pot contribui activ la tranziția către energie...

Roenergie susține programul „Urban Up” și cere implementarea rapidă a contorizării virtuale nete pentru locatari

Cooperativa Europeană Roenergie, condusă de directorul Marius Pavelea, solicită implementarea cât mai rapidă a...

Dezastru: România se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de firme suspendate!

În primele nouă luni ale anului 2024, 13.481 de firme și-au suspendat activitatea, marcând...

Cum să reziliezi un contract de telefonie mobilă?

Rezilierea unui contract de telefonie mobilă poate fi un proces simplu dacă urmezi pașii...

Viața de bugetar: O aventură în slow-motion

Ai visat vreodată la un loc de muncă unde să poți savura cafeaua în...

Astăzi prețul energie a explodat! Cel mai mare preț de anul acesta!

Prețurile energiei electrice continuă să explodeze, atingând astăzi cel mai ridicat nivel din acest...

Cum să facem ordine acasă… ca la școală sau la birou! 🎒🖍️

Cu toții știm că viața acasă e un haos frumos, dar uneori mai avem...

Cum să trăiesc viața: organizat sau relaxat?

Desigur, talentul e un avantaj, dar rareori ne gândim la „efectele secundare” ale fiecărei...

Susțin ziua de vineri liberă pentru toți angajații din România! 🎉

Hai să recunoaștem – pentru multe companii, o zi liberă vinerea ar aduce mult...

Similare

🔹 Întrebarea lunii de la BanipeCard.ro

🎧 Cum te odihnești eficient? Se întâmplă de multe ori să credem că pauzele ne...

ROenergie în cifre: Cum o cooperativă locală sprijină tranziția energetică

Cooperativa Europeană ROenergie demonstrează cum comunitățile locale pot contribui activ la tranziția către energie...

Roenergie susține programul „Urban Up” și cere implementarea rapidă a contorizării virtuale nete pentru locatari

Cooperativa Europeană Roenergie, condusă de directorul Marius Pavelea, solicită implementarea cât mai rapidă a...
WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner