După falimentele bancare ce au zguduit lumea afacerilor în Statele Unite ale Americii, economiștii privesc cu îngrijorare situația, dominant în această perioadă fiind sentimentul de incertitudine.
Sectorul bancar american s-a cutremurat după falimentul de răsunet al Silicon Valley Bank urmat de Signature Bank, iar unda de șoc a ajuns până în Europa.
Președintele Institutului german de Cercetare Economică (DIW), Marcel Fratzscher, susține că „trebuie sa fim foarte atenți”. „Băncile europene nu sunt complet la adăpost după prăbușirea Silicon Valley Bank (SIVBV.UL) si Signature Bank (SBNY.O), chiar dacă nu se confruntă cu un risc sistemic. Cauza principală a necazurilor acestor două bănci din SUA este creșterea foarte rapidă a ratelor dobânzilor …”, a spus oficialul.
„Nu aș spune că suntem complet în siguranță în Europa”, a mai transmis el.
Ce se întâmplă dacă banca ta intră în faliment?
În țara noastră mulți români își fac griji cu privire la faptul că băncile ai căror clienți sunt ar putea avea soarta Silicon Valley Bank.
Conform experților, există o procedură clară pentru o astfel de situație.
”Dacă se întâmplă ceva și noi avem datorii la bancă, acestea vor fi preluate de un executor, și în cele din urmă tot ni se vor cere banii.
În momentul în care o bancă intră în faliment, va fi o casă de lichidare, un lichidator, probabil una dintre casele mari de lichidare din România, care va urmări în continuare încasarea banilor de către banca în faliment. Pentru că banca în faliment înseamnă că și ea are datorii la un moment dat și va trebui să își plătească creditorii”, a explicat analistul economic Adrian Benta.
„Deci nu trebuie să ne bucurăm că banca intră în faliment, pentru că rămâne în continuare obligația de rambursare a împrumutului, dar nu neapărat către banca, ci către societatea care se ocupă de lichidarea, insolvența sau falimentul băncii. În principiu nu ar trebui să se modifice condițiile contractuale, însă, după cum știm, în momentul în care semnăm un contract, semnăm și acele clauze scrise cu litere mici în care se spune că trebuie să respectăm condițiile generale de creditare. Prin urmare sunt posibile și astfel de situații. Pe de altă parte, cei care au depozite la bănci, nu au nimic de pierdut, însă pentru asta trebuie să se încadreze într-o anumită sumă”, a mai spus specialistul.
În cazul depozitelor bancare, suma garantată de bancă este de maximum 100.000 de euro!