luni, 2 decembrie 2024 12:33
Acasă Noutăți Câți pensionari mai avem în România?

Câți pensionari mai avem în România?

0
Câți pensionari mai avem în România?

Pensionari vs. Salariați. Sunt județe cu mai mulți pensionari decât salariați!

Potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică, în anul 2022, numărul mediu de pensionari a fost de 5,004 milioane de persoane, în scădere cu 75.000 de persoane față de anul 2021, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,607 milioane persoane, în scădere cu 47.000 față de anul precedent.

Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,08% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii – anticipată și anticipată parțial – au reprezentat 2,2%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaților a fost de 8 la 10. Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial:

  • 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov
  • 13 pensionari la 10 salariaṭi în judeţele Botoṣani, Caraṣ Severin, Călăraṣi, Giurgiu, Mehedinṭi ṣi Neamṭ
  • 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui
  • 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

Cea mai mică pensie medie s-a înregistrat anul trecut în Botoșani, numai 1409 lei

În România sistemul de pensii încă așteaptă schimbările promise de guvern prin noua lege a pensiilor, sunt dezbateri intense pe tema „pensiilor speciale” și a echității in domeniu.

Ce știm sigur este ca pensia medie lunară în România a ajuns anul trecut la numai 1.855 lei, în creștere cu 11,3% față de anul precedent, în condițiile în care rata anuală a inflației în luna decembrie 2022, comparativ cu luna decembrie 2021, era de 16,4%.

Marea problemă rămâne, în continuare, cuantumul pensiilor. La ora actuală, un român ce încasează lunar un salariu mediu net pe economie, adică 4.000 de lei – trecuți integral pe carte de muncă – după 35 de ani de cotizare la sistemul de pensii, ar urma să primească o pensie de doar 1.275 de lei.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 1775 lei.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, diferența dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 948 lei (1409 lei în judeţul Botoṣani, 1419 lei în judeţul Giurgiu, 1426 lei în judeţul Vrancea, faţă de 2357 lei în judeṭul Hunedoara, 2250 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2085 lei în judeṭul Braṣov).

Pensia medie este calculată pe baza sumelor pentru pensiile tuturor categoriilor de  pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii (la determinarea pensiei medii lunare se iau în calcul sumele plătite pensionarilor de către CNPP, MapN, MAI, SRI, Secretariatul de Stat pentru Culte ṣi Casa de Asigurări a Avocaților).

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1.866 lei, în creştere cu 0,5% faţă de trimestrul precedent, arată datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Indicele pensiei medii reale a pensionarilor de asigurări sociale de stat, calculat ca raport între indicele pensiei nominale nete pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 96,6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner