duminică, 26 mai 2024 14:47
Acasă Noutăți Băncile au închis robinetul la credite și stau pe un „pat” de bani

Băncile au închis robinetul la credite și stau pe un „pat” de bani

0
Băncile au închis robinetul la credite și stau pe un „pat” de bani

Exces de lichidități în bănci la început de an

În februarie 2023 excesul de lichiditate din bănci a rămas la un nivel apropiat de cel record, atins în ianuarie 2023. Astfel, în raport cu Banca Națională a României, sistemul bancar a înregistrat în februarie un exces de lichiditate mediu zilnic de 20,9 miliarde de lei, față de nivelul record atins în luna ianuarie, de  21,3 miliarde de lei.

La fel ca în luna ianuarie, nici în februarie nu au fost organizate repo licitații, iar băncile nu au avut nevoie de lichidități de la facilitatea de credit a Băncii Centrale.

În schimb, băncile au plasat în medie în fiecare zi 20,9 miliarde de lei la Banca Națională a României, acestea fiind fonduri pe care nu le-au putut plasa la alte bănci ori în obligațiuni guvernamentale sau credite către populație și societăți comerciale.

Banca Națională a României ar fi putut absorbi o parte din aceste sume prin operațiuni de atragere a depozitelor, astfel încât să țină condițiile din piață mai stricte. Băncile au plasat banii la BNR la facilitate de depozit la o dobândă de 6%, pe când operațiunile de atragere depozite se fac la 7%, rata dobânzii de politică monetară. BNR a arătat, în schimb, că este mulțumită cu scăderea relativă a dobânzilor din piață pe fondul lichidității excesive.
În februarie viteza împrumuturilor a fost redusă până la 6,7 miliarde de lei, reducându-se astfel si presiunea pe lichiditate.

Analiștii se așteaptă ca excesul de lichiditate din bănci să se reducă în lunile următoare, însă exclud o situație în care BNR să devină din nou creditor al sistemului bancar, situație întâlnită în perioada martie – octombrie 2022.

În aceste condiții, băncile au scăzut dobânzile la depozite plătite populației la început de 2023.

ROBOR scade, IRCC rămâne fixat de majorarea ratei cheie


Cotația medie pentru ROBOR la 3 luni a scăzut cu aproape 0,3 pp în februarie față de ianuarie la 7,08%, după ce în decembrie fusese la 7,66%. Similar, cotația ROBOR la 6 luni a coborât cu 0,2 pp față de ianuarie la 7,41%, după ce în decembrie fusese la 7,88%.
Scăderea ROBOR arată, astfel, că băncile se așteaptă ca rata inflației să scadă în următoarea perioadă.

BNR anticipează o scădere a inflației la 10,5% la jumătatea anului, la 8,7% la 9 luni și apoi la 7% la finele lui 2023. Deja în ianuarie rata anuală a inflației a scăzut la 15,1% de la 16,4% în decembrie 2022, pe fondul ieftinirii curentului electric, dar și al unui efect de bază.


Având în vedere datele parțiale de pe primul trimestru din acest an, IRCC a ajuns la  5,91%, față de 5,98% în trimestrul al patrulea din 2022. Valoarea din ianuarie-martie urmează să se aplice în contractele de credit cu dobândă variabilă încheiate între bănci și consumatori începând cu 1 iulie și până la 31 septembrie 2023.
Media ROBOR la 3 luni, care rămâne referință pentru unele contracte încheiate de bănci cu firmele, precum și pentru cele cu semnate cu persoanele fizice înainte de 2019, a scăzut de la 7,93% în trimestrul al patrulea la 7,18% în primul trimestru din acest an.

Diferența dintre ROBOR și IRCC s-a redus de la aproape 2 pp la 1,3 pp, dar rămâne peste media ultimului deceniu de 0,8 pp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner