duminică, 26 mai 2024 14:26
Acasă Noutăți Atentie la recalcularea pensiilor! Pensionarii așteaptă luna septembrie, când vor primi pensiile majorate. Românii ar putea primi mai puțin decât s-ar aștepta.

Atentie la recalcularea pensiilor! Pensionarii așteaptă luna septembrie, când vor primi pensiile majorate. Românii ar putea primi mai puțin decât s-ar aștepta.

0
Atentie la recalcularea pensiilor! Pensionarii așteaptă luna septembrie, când vor primi pensiile majorate. Românii ar putea primi mai puțin decât s-ar aștepta.

Manevra din recalcularea pensiilor. Vor primi mai puţin decât vor cheltui pentru a-şi strânge toate documentele

Potrivit noii legi a pensiilor, recalcularea pensiilor va lua în considerare și acordul global, primele sau al 13-lea salariu. Însă acest lucru presupune că românii trebuie să investească sume considerabile pentru a obține documentele care confirmă aceste venituri.

Specialiștii au efectuat calcule în timp real la postul TV Realitatea Plus pentru a evalua impactul acestei măsuri și cât vor beneficia românii la pensie dacă furnizează aceste documente suplimentare.

Luăm în considerare cazul în care salariatul a primit al 13-lea salariu, egal cu salariul mediu brut. Acesta împărțit la salariul mediu brut, rezultând 1, unde 1 reprezintă luna în care a fost primit salariul al 13-lea. În momentul calculării mediei, suma este împărțită la numărul total de luni, rezultând 0,083, adică aproximativ 6,75 lei.

30 lei în plus după recalculare

Luând în considerare situația în care un salariat a beneficiat de un acord global, reprezentând 20% din totalul anului, putem calcula cât reprezintă acest procent în termeni de puncte pe an. Deoarece 20% reprezintă 12 luni, echivalentul a 100%, acest lucru înseamnă că fiecare 5 luni reprezintă o creștere de 2,4 puncte pe an. Astfel, 2,4 puncte împărțit la 12 luni rezultă în 0,2 puncte lunar, iar înmulțind acest lucru cu 81 ani, rezultă 16 lei și 20 de bani.

Dacă salariatul a primit o primă, iar aceasta a fost mai mică decât un salariu, presupunând două prime, suma totală ar fi de 13 lei și 50 de bani. Adăugând suma de 16 lei și 20 de bani provenită din acordul global, totalul ar fi de 30 de lei la pensie, a spus profesorul Anton Hadăr.

În tot acest timp, unii pensionari ar putea cheltui chiar şi 1.000 de lei pentru a obţine toate adeverinţele necesare în vederea recalculării, ce confirmă faptul că au primit diferite prime sau al 13-lea salariu, unii chiar nu știu ce au de făcut în acest sens sau unde să meargă după vechime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner