
ASF a publicat tarifele de referință, unele dintre ele sunt cu 40% mai scumpe fașă de anul trecut
Față de tarifele din februarie 2022, sunt majorări pentru polițele RCA pentru toate categoriile de mașini și pentru toate categoriile de vârstă. Scumpirile sunt cuprinse între 10 și peste 40 la sută.
Cele mai mari tarife pentru polițele RCA vor fi achitate de șoferii sub 30 de ani. Pentru o mașină cu motor de peste 2.500 centimetri cubi, polița va depăși 4.700 de lei pe an.
Cea mai ieftină poliță o vor plăti șoferii cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani, care au mașini cu capacitatea cilindrică mai mică de 1.200 de centimetri cubi.
Iată cum arătau tarifele de referință pentru asigurările RCA valabile la început de 2022:

Și iată ultimele tarife pentru asigurările RCA în februarie 2023:

Există și scăderi serioase ale tarifelor de referință pentru asigurările RCA, dar acestea sunt valabile strict în cazul mașinilor electrice.
Cum funcționează sistemul Bonus-Malus pentru RCA
Prețul unei asigurări RCA în România este influențat de sistemul Bonus-Malus: șoferii care nu au provocat daune primesc o reducere a prețului poliței, în timp ce șoferii care au provocat daune vor plăti mai mult.
Fiecare șofer pornește de la nivelul B0 (preț 100%).
Există 8 nivele Bonus, care pot atrage o reducere maximă de 50% – un nivel reprezintă 5% sau 10%, precum și 8 nivele Malus, iar ultimul nivel aduce o creștere a prețului de 80% – fiecare nivel aduce o creștere de 10%.
Sistemul Bonus-Malus influențează tariful plătit de un șofer pentru asigurarea RCA în anul următor.