
Alimentele pe care alegem să le consumăm în fiecare zi joacă un rol foarte important în modul în care decurge ziua noastră.
„Ești ceea ce mănânci” ar trebui să rămână mereu un principiu după care sa ne ghidam stilul de viață. S-a demonstrat de nenumărate ori că alimentele pe care le consumăm au un impact major asupra sănătății noastre fizice și mentale.

Iată listă celor 9 alimente benefice pentru sănătatea creierului pe care să le introduci în alimentația ta.
- Ficatul și carnea roșie – au un conținut ridicat de fier și previn apariția anemiei. Un nivel scăzut de fier poate sa afecteze memoria, iar copiii anemici au performanțe intelectuale reduse. În plus, în ficat găsim acid folic, cu rol în susținerea activității sistemului nervos și vitamina A antioxidanta.
- Oul – conține lecitina, care menține sănătatea vaselor capilare, vitamina B6, care previne oboseala mentală și colină indispensabila pentru sinteza acetilcolinei.
- Ciocolata neagră – are proprietăți puternic antioxidante și antiinflamatorii. Studiile au demonstrat că oxigenarea corespunzătoare a creierului poate fi îmbunătățită de cacao. De asemenea, acest ingredient cheie al ciocolatei scade presiunea sângelui și nivelul stresului oxidativ atât la nivelul creierului, cât și la nivelul inimii.
- Fructe și legume verzi – broccoli , spanacul și alte legume de culoare verde închis, drojdia de bere și leguminoasele – conțin folați. Avocado este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase pentru organismul nostru, în special pentru creier. Acidul folic este o vitamina din grupul B care controlează dezvoltarea neuronilor și menține sănătatea celulelor nervoase. Previne deteriorarea facultăților mentale.
- Fructe și legume de culoare portocalie, galbena sau roșie – bogate în betacaroten și vitamina C cu efect antioxidant. Întârzie îmbătrânirea cerebrala, cresc longevitatea și capacitățile mentale și neutralizează acțiunea degenerativa a radicalilor liberi asupra neuronilor cerebrali.
- Prunele uscate / fructele deshidratate – conțin bor, un oligoelement benefic existent în cantități infime în organism, care mărește viteza cu care creierul răspunde la solicitări.
- Afinele – bogate în flavonoide și anthocianine, substanțe care întăresc capilarele sangvine și protejează celulele cerebrale împotriva îmbătrânirii. Previn pierderile de memorie legate de vârstă.
- Nuci, alune, fructe oleaginoase – alături de semințe și uleiuri vegetale, conțin vitamina E antioxidantă. Menține acuitatea mentală la bătrânețe.
- Peștele gras – bogat în iod, fosfor, acizi esențiali omega-3, fundamentali pentru o bună funcționare a neuronilor. Consumat de minim 2 ori pe săptămână, te poate feri de boli grave cum ar fi Alzeimer și de dezechilibre emoționale (anxietate, depre