duminică, 16 iunie 2024 23:00
Acasă Noutăți AJUTOR pentru 60.000 pensionari și salariați

AJUTOR pentru 60.000 pensionari și salariați

0
AJUTOR pentru 60.000 pensionari și salariați

2023 – Bilete de tratament balnear pentru 60.000 pensionari sau salariați

În acest an, numărul propus al biletelor de tratament balnear de care vor putea beneficia atât pensionarii, cât și salariații care suferă de diverse afecțiuni medicale depășește 60.000, potrivit unui proiect de hotărâre pus dezbatere publică la Ministerul Muncii.

Se propune asigurarea, în 2023, a unui număr de maximum 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. Suplimentar, se vor adăuga și bilete de tratament balnear contractate cu alte unități de profil.

Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile, iar a tratamentului balnear este de 12 zile.

Cine poate beneficia de bilete de tratament balnear?

Biletele se acordă la cerere numai anumitor categorii de persoane care dovedesc că au nevoie de un astfel de tratament pentru afecțiunile lor medicale. Practic, vor putea beneficia de un bilet de tratament în acest an cei ce sunt asigurați în sistemul public de pensii și pensionarii din acest sistem, precum și cei care au dreptul la aceste bilete printr-un act normativ special.

Distribuirea biletelor de tratament balnear se va face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin Casele Teritoriale de Pensii.

Doritorii vor putea să se înscrie în vederea obţinerii unui bilet de tratament prin depunerea unei cereri la sediul casei teritoriale de pensii, urmând ca restul documentelor să fie ataşate la momentul eliberării biletului.

Actele necesare pentru obținerea biletelor sunt următoarele:

  • document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie, care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
  • declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepţia persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi, care se va prezenta la momentul eliberării biletului;
  • biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului).

Cererile de acordare a biletelor de tratament balnear sunt ierarhizate în funcție de punctajul obținut de fiecare cerere în parte. Apoi, dacă se întâmplă ca mai multe cereri să aibă același punctaj, departajarea se va face în funcție de numărul de bilete de tratament de care a beneficiat fiecare persoană în ultimii doi ani. Așadar, vor avea mai multe șanse să plece la tratament persoanele care au fost doar o dată sau nu au fost deloc în stațiune în ultimii doi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner