Odată cu deblocarea posturilor în sectorul bugetar, peste 90.000 de români se pot angaja în instituții de stat din România. Cele mai multe posturi sunt disponibile în educație, sănătate și în instituții de forță – detalii AICI
Cele mai vânate sunt posturile care presupun atragerea de fonduri europene, pentru că în cazul lor se acordă și un spor de 50%. De exemplu, la Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene, un expert de contractare a proiectelor câștigă 7.600 de lei net, iar un referent – 4.800 de lei.
ANAF București a scos recent la concurs peste 300 posturi: inspectori, casieri, consilieri și auditori. Salariile sunt atractive, de exemplu, un auditor cu experiență poate câștiga 7.400 de lei net. – detalii AICI
La finele anului trecut, numărul locurilor de muncă vacante se ridica la aproape de 42.000, fără a fi luate în calcul posturile libere din domeniul apărării și securității naționale. De la 1 ianuarie, restricțiile la angajările la stat au fost ridicate, fiind nevoie de 90.000 de oameni numai în administrația centrală și în instituțiile subordonate Guvernului.
Despre avantajele jobului la stat
Presiune scăzută. Ai task-uri de făcut, dar deadline-urile nu sunt atât de apăsătoare ca în sistemul privat unde veniturile depind exclusiv de ceea ce livrezi clienților și de timpul în care faci asta.
Mai mult timp pentru tine. Programul de lucru este de 8-9 ore, cu o oră pauză de masă, atât la privat, cât și la stat. Instituțiile publice au un program de lucru cu publicul cuprins între 8.30 și maximum 16.30, iar în zilele de vineri acest program este chiar până la ora 13.30. Desigur, că pe lângă programul de lucru cu publicul, angajații au și documente de realizat, dar programul de lucru, de regulă, nu depășește ora 17.00, ceea ce înseamnă mai mult timp pentru viață personală. Pauza care include și pauza de masă este bine definită, între ora 12.00 și ora 14.00.
Stabilitate. Concedierile sunt mai rare și, de regulă, vin ca urmare a unor restructurări în masă sau ca urmare a unor crize economice.
Mai multe zile libere. Te bucuri de așa numitele punți pe care Guvernul le acordă lucrătorilor la stat. În companiile private este necesar să-ți iei concediu pentru a crea punți între zilele libere legal.
Prestigiu. Să pui CV experiența într-o instituție guvernamentală, la nivel de stat sau la nivel central înseamnă, în limbaj popular, să dai greutate prezentării tale profesionale. Ai un plus și dacă ai avansat în această instituție.