
13 miliarde de euro în total – cât valoarea caselor dintr-un judeţ cum ar fi Sibiu. În 10 ani, suma s-a triplat. Teama de un război sau faliment bancar face ca aproape jumătate din populaţie să îşi ţină banii acasă.
Economiile acasă au atins un record, anunţă Banca Naţională. “Peste 65 de miliarde de lei este suma pe care românii o au ţinută la saltea, sumă calculată până la finalul acestei veri, cu 12% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut”.

Românii ţin 65 de miliarde de lei la saltea, echivalentul a 13 miliarde de euro
Patru din 10 români îşi țin economiile în casă. De vină sunt lipsa educaţiei financiare şi neîncrederea în sistemul bancar.
“Pur şi simplu, nu ştim ce altceva să facem cu banii şi decât să-i pierdem, mai bine îi ţinem în casă. Putem să punem mâna pe ei şi să-i vedem în dulap. Oamenii sunt neliniştiţi, nu ştiu ce urmează să se întâmple. Război, criză”, explică un economist.
Perioada anilor ’80 – ’90 este alt factor care şi-a pus amprenta. “Frica aceasta de a pierde bănuţii îi transformă pe români să doarmă pe saltele de bani, de frică. Cel care vizualizează un munte de bani, este mult mai liniştit”, crede Radu Leca, psiholog român care a studiat atent fenomenul.