În urmă cu 104 ani, prin hotărârea Marii Adunări Naționale întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul național unitar român.
La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia, la care au participat 1.228 de delegați (deputați) aleși, a votat unirea Transilvaniei cu România și a cerut organizarea sub forma unui singur stat național. Vasile Goldiș rostește cuvântarea solemnă, încheiată cu un proiect de rezoluție, care începe cu cuvintele: „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”. Rezoluția a fost adoptată atunci cu ovații prelungite.
La Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia au asistat peste 100.000 de participanți, care au primit cu entuziasm și aplauze hotărârea de unire a Transilvaniei cu România.
Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand. Legea a fost votată apoi de către Adunarea Deputaţilor, în şedinta din 29 decembrie 1919.
1 Decembrie 1918 a fost momentul hotărâtor în istoria neamului românesc, în care țara noastră și-a reîntregit granițele. Astfel, s-a îndeplinit dorința românilor de a trăi liberi și uniți.
În 1990, la 27 iulie, Parlamentul României hotărăşte ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României. Primul 1 Decembrie ca zi naţională a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990.
În fiecare an, la București, în orașul unirii – Alba Iulia, dar și în toate orașele mari din întreaga țară au loc parade militare, manifestări culturale și ceremonii prilejuite de aniversarea acestei zile, evenimente care îi reunesc alături pe românii de pretutindeni.
1 Decembrie – ziua națională a României – este momentul în care fiecare simte parcă mai mult decât în altă zi că este român, iar inimile tresar la gândul către cei care au adus sacrificiul suprem pentru țară și pentru neamul românesc. Este momentul în care poate ar trebui să ne întoarcem cu mai multă credință, iubire și speranță la adevăratele valori, tradiții, la ceea ce ne definește ca popor, la identitatea noastră națională, spirituală, culturală. Este momentul să simțim românește și inimile noastre să vibreze mai mult ca oricând la unison.